wtorek, 23 lipca 2013

Konfitura morelowa

Moim zdaniem nic nie zastąpi domowych przetworów. Przyrządzone z letnich owoców dają pożytek jesienią i zimą, gdy sezonowych owoców już nie ma ;) Jaka jest zasadnicza różnica między konfiturą a dżemem? Konfiturę smaży się krótko, zachowując owoce w kawałkach. Dżem gotuje się do momentu, kiedy owoce całkowicie się rozpadną, a całość zgęstnieje. Zachęcam do wypróbowania i przekonania się, że to wcale nie takie trudne jak się wydaje :)



  Składniki:

I dzień

  • 1 kg moreli
  • 0,5 kg cukru
  • sok z połowy cytryny

II dzień

  • 5 łyżek cukru żelującego
  • obrane pestki moreli

1. Pierwszego dnia umyć morele i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w dużej misce, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Zostawić na jeden dzień.
2. Na drugi dzień morele krótko przesmażyć. Dodać cukier żelujący i pestki.
3. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Nie gotować.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam morele i dżemy/konfitury z nich są jednymi z moich ulubionych. Dlatego od samego patrzenia na kolor Twoich konfitur mam pewność, że są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kurczę mam słaby dostęp do moreli;(, ale jak nic niedługo zacznę robić konfitury i dzemy i kompoty z brzoskwiń Pozdrawiam i zapraszam do siebie MK Gotuje i MK Czytuje xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. w jakim celu dodajemy pestki?

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...