środa, 26 czerwca 2013

Potrójnie owocowe ciasto biszkoptowe z galaretką!

Postanowiłam wykorzystać stary przepis, który dodałam tutaj jakiś czas temu (Owocowe ptasie mleczko z truskawkami i galaretką) i stworzyć coś nowego. Efektem jest potrójnie owocowe ciasto z truskawkami, brzoskwiniami i wiśniami :) Sposób przygotowania taki sam jak wg starego przepisu. Proporcje uległy zmianie. Masę piankową zrobiłam pół na pół, z różnych galaretek. Zmianą jest też upieczony biszkopt, a nie kupione biszkopty :)
Nie mogę stwierdzić która wersja jest lepsza, uważam, że obie są dobre. Takie ciasta są chyba najlepsze na ciepłe dni, nie są za słodkie ani za ciężkie. Nadają się idealnie na deser w letni dzień :) Polecam ;)




   Składniki na biszkopt: 

  • 3 jajka (białka oddzielnie od żółtek) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu winnego 
   Składniki na masę piankową truskawkową:
  • 1,5 galaretki truskawkowej 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 200 ml śmietanki 
  • kilka truskawek 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
   Składniki na masę piankową brzoskwiniową:
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 200 ml śmietanki 
  • pół puszki brzoskwiń 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
   Dodatkowo:
  • 3 galaretki wiśniowe 
  • 3 szklanki wody 
  • wiśnie 

1. Robimy biszkopt. Białka ubić na pianę z cukrem.

Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem i zalać octem. Po chwili wymieszać. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę. Piec w prostokątnej blaszce przez około 40 min w 180C.
2. Przygotować galaretki do masy i galaretkę wiśniową. Zostawić do ostudzenia.
3. Śmietankę ubić z cukrem i dodać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać i dodać drobno pokrojone truskawki. To samo zrobić z masą brzoskwiniową.
4. Na ostudzony biszkopt wylać masę truskawkową. Na chwilę wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę brzoskwiniową. Po chwili wylać galaretkę z wiśniami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!







Desery z Kremówką Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

5 komentarzy:

  1. O mniom mniom! dziękuję za dodanie do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zwane ślizgane :) Wygląda super, bardzo kolorowo, zachęca !
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ...wygląda obłędnie :) !!

    OdpowiedzUsuń
  4. meeega apetyczne :))) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/kukurydza-z-grilla-z-maslem-pepperoni/

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...