środa, 5 czerwca 2013

Bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej kapusty jednak zwiastuje ciepłe dni, nawet jeśli u wielu za oknem to nie jest jeszcze widoczne. U mnie też niestety ciągle pada :( Ile rodzin tyle przepisów na bigos ;) Nie można jednoznacznie stwierdzić, który jest najlepszy, każdy ma wyjątkowy smak, trzeba więc próbować i eksperymentować ;)



Składniki: 

  • 1 duża główka młodej kapusty 
  • 1 duża laska kiełbasy wędzonej 
  • 30-40 dkg mięsa(wieprzowe, drób), u mnie schab 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • koncentrat pomidorowy 
  • 3-4 liście laurowe 
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek pieprzy 
  • sól, papryka mielona słodka 
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie cherry) 
1. Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
2. Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu. Można zrobić zasmażkę z mąki, jednak odradzam to osobom dbającym o sylwetkę ;)
3. Doprawić bigos solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
4. Podawać posypany koperkiem, z chlebem lub ziemniakami ;)



Smacznego!



4 komentarze:

  1. W tym kociołku wygląda obłędnie. Uwielbiam młodą kapustę !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry wieczór,mam pytanie:czy bez octu tez będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda Twój bigos! u mnie zawsze paciajowato jak tu http://stylowi.pl/27940238 może to wina, że tylko z kiszonej robię? w ogóle to myślałam, że nazwa 'bigos' zarezerwowana jest dla potrawy z ukiszonej kapusty, chyba nawet nie jadłam z surowej ;) i z ciekawości wyjdzie ze zwykłej kapusty taki bigos? mam ochotę, a młodej kapustki brak, a może lepiej z włoskiej?

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...