wtorek, 19 marca 2013

Szarlotka z kruchego ciasta z połówkami jabłek!

W oczekiwaniu na upragnioną wiosnę, można sobie nieco osłodzić życie ;)
Jabłka w cieście, czyli ciasto dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek ;) Rozpływa się w ustach, nadaje się na każdą okazję, jest szybkie w wykonaniu i łatwiutkie. Polecam!


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • kostka margaryny 
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (300 g) 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 8 średnich jabłek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cynamon 
Lukier: 
  • 2 łyżczki soku z cytryny 
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 6 łyżek cukru pudru 
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru. serków i margaryny zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć wysmarowaną i obsypaną prostokątną blaszkę.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda i układać wydrążeniem do dołu na cieście. Posypać cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Boki docisnąć do dolnej części ciasta.


Piec na złoty kolor w 180 C.


Ciasto ostudzić i polać lukrem. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!














2 komentarze:

  1. właśnie czegoś takiego szukałam :) koniecznie wypróbuję- dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny i dość nietypowy deserek :)) ciasto z serkiemm homogienizowym brzmi ciekawie :) muszę wypróbować koniecznie :)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...