sobota, 9 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Najzwyklejsza drożdżówka z kruszonką, a pyszna, łatwa i szybka. Polecam ;)




Składniki:


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży 
  • 40 g drożdży 
  • 4 żółtka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/4 kostki masła 
  • olejek pomarańczowy i cytrynowy (po 6 kropelek) 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła 
  • 100 g cukru (można dać mniej) 
  • 250 g mąki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
Drożdże rozetrzeć dokładnie łyżką razem z cukrem. Dodać szklankę lekko ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olejki, wyrośnięte drożdże, mąkę i sól.
Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie i na końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ręką.
Ciasto przełożyć do formy.


Następnie przygotować kruszonkę. Do tego wymieszać mąkę z cukrami, dodać masło i wyrobić je dokładnie.

Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 50 C piekarnika na ok. 20 minut.

Następnie zwiększyć temperaturę do 170 C i piec ok. 35-40 minut.



Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobiłam, a dziś zostały po nim okruszki, pyszny drożdżowiec...wszyscy chwalili nawet... Teściowa hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam dzisiaj pierwszy raz i napewni nie ostatni wyszla pyszna����☺

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam dzisiaj jest dobra nie dodawalam olejkow zapachowych bo nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyszło na prawdę pyszne, już wiele przepisów na ciasto drożdżowe wypróbowałam i w końcu trafiłam na idealny, łatwy i szybki do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...