poniedziałek, 25 marca 2013

Babka marmurkowa z nutą cytrynową

Babka jest koniecznym elementem wielkanocnego stołu. Można ją robić na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem te tradycyjne pozostają najlepsze :) Ten przepis z nutą cytrynową, dzięki skórce, która dodaje przyjemnego aromatu. Polecam :)



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 3 jajka 
  • 100 g masła (rozpuszczone) 
  • 2 łyżki kakao 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 


1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. 
2. Żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny, aromatem i rozpuszczonym masłem. 
3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
4. Wlewać na zmianę ciasto ciemne i jasne, od czasu do czasu robiąc okrężne ruchy łyżką w cieście (powstaną ładne szlaczki).5. Ciasto piec 50 min w 180 C.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...