czwartek, 7 lutego 2013

Pączki

Pączki wychodzą przepyszne! Natomiast trzeba uważać, aby nie smażyć ich w zbyt rozgrzanym oleju, bo się za bardzo przypiekają, tak jak widać trochę u mnie, co absolutnie nie zmienia ich smaku ;)



Składniki:

  • 600 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 250 ml letniego mleka + trochę do zalania drożdży 
  • ok. 30g cukru wanilinowego 
  • kilka kropel olejku waniliowego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki wódki (może być dowolny alkohol) 
  • 1 litr oleju do smażenia 
  • dowolne nadzienie, u mnie konfitura z róży 

Zrobić rozczyn z drożdży. Do tego zalać drożdże odrobiną letniego mleka i wsypać łyżkę cukru, szybko zamieszać i odstawić, aż wyrosną. Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, które dodać dopiero na samym końcu. Gdy drożdże zwiększą swoją objętość, dodać do mąki. Na końcu wlać rozpuszczone masło. Ugniatać ciasto przez jakiś czas, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.
Po 2h rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 1,5cm. Wycinać okrągłe pączki (ja to robię kuflem). Układać na blaszce i pozostawić jeszcze na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie wlać olej do dużego garnka, rozgrzać do odpowiedniej temperatury i smażyć pączki z dwóch stron, uważając, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu układać na papierze.

Nadziewać szprycą z końcówką do pączków dowolnie wybranym nadzieniem.

Następnie wystarczy je polukrować albo posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...