wtorek, 5 lutego 2013

Makaron z tuńczykiem

Przepis na naprawdę pyszny i szybki obiad :)


Składniki:

  • 2 małe albo 1 duża puszka tuńczyka 
  • 2 cebule 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (nie koncentrat!) (u mnie domowy) 
  • ok. 5 ząbków czosnku (chyba, że ktoś nie lubi to wtedy mniej) 
  • sól, pieprz, bazylia, oregano 
Cebulkę drobno pokroić, posolić, posypać odrobiną cukru (dodaje smaku) i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać i po chwili dodać pomidory i przecier. Doprawić do smaku pieprzem, bazylią, oregano, solą i ew. odrobiną cukru. Dusić ok.15 minut na małym ogniu. Na końcu dodać tuńczyka, zamieszać. Gotowym sosem polać makaron.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. a tuńczyk ma być w oleju czy w sosie własnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam w sosie własnym, ale myślę, że taki w oleju też się nadaje :)

      Usuń
  2. Takie danie to świetny pomysł na zaspokojenie głodu,sama niedawno je przygotowywałam makaron z tuńczykiem z przepisów kuchni Lidla,wyszedł świetny.

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...