sobota, 2 lutego 2013

Kruche ciasteczka "maszynkowce"

Kolejny rodzinny przepis, wieloletni, tym razem mojej babci. Ciastka są pysznie kruche, w szczególności dobre ze szklanką mleka albo gorącą herbatką ;)



Składniki:

  • 700 g mąki 
  • 180 g masła 
  • 180 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki amoniaku 
  • 1/2 łyżki smalcu 
  • szczypta soli 
  • wanilia do smaku 

Mąkę przesiać z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka. Piec piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C, aż uzyskają piękny, złoty kolor.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. tez takie często robię. Są niepozorne ale pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to są pyszne ciasteczka, jedne z lepszych jakie znam

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...