poniedziałek, 4 lutego 2013

Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą

Przepis na kruche babeczki pochodzi z tej strony. Reszta natomiast to moja wesoła inwencja twórcza :)



Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • płaska łyżeczka soli
  • trochę zimnej wody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.

Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200 C.



(Jeżeli ktoś nie ma specjalnych foremek do takich babeczek,
tylko do muffinów, można nalepić ciasto na odwrocie foremki
 i tym sposobem uzyskać zamierzony efekt)


Składniki na nadzienie: 
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • kostka sera feta
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 małe cebule
  • pieprz

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać szpinak i poczekać aż się rozmrozi, chwilę dusić razem z cebulą. Dodać czosnek i ser feta. Dusić ok 10 min. Na końcu doprawić pieprzem. Można ewentualnie dodać odrobinę śmietanki. 

Nałożyć masę szpinakową do gotowych babeczek. Położyć kawałki mozarelli i włożyć jeszcze do piekarnika do momentu, aż się rozpuści.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Ale to sprytny sposób na zastąpienie foremek do babeczek. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze szpinakiem ??! Zapisujemy przepis!!!! REWELACJA :):)
    Pozdrawiamy cieplutko!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...