środa, 20 lutego 2013

Gołąbki, jak u mamy ;)

Są to moje pierwsze gołąbki i powiem, że jestem baardzo zadowolona :) Polecam.


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 
  • 1 głowa kapusty 
  • 2 duże cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 2 torebki ugotowanego ryżu 
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 500 g soku pomidorowego zagęszczonego 
  • kostka masła 
  • majeranek, sól, pieprz, kostka rosołowa 
  • trochę mąki 
  • natka pietruszki 
  • śmietana 12% albo 18% 

Z kapusty wykroić środek. Zagotować całą w dużym garnku. Po kilku minutach zdjąć ostrożnie kilka liści. Tym sposobem zdejmować też następne (podgotowane lepiej się ściągają). Zdjęte liście kapusty włożyć do tej samej wody i gotować na małym ogniu do miękkości.

Ryż ugotować. Mięso włożyć do dużej miski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać. Dodać do mięsa. Dodać również ryż i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną majeranku. Dobrze wymieszać ręką.

Sos:

Pozostałe masło rozpuścić, dodać 3-4 łyżki mąki i chwilę pogotować, cały czas mieszając. Zalać wodą do połowy, zagotować, mieszając. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, sól, pieprz, majeranek i kostkę rosołową. Gotować przez chwile cały czas mieszając. Na końcu dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Z mięsa formować kulki na wielkość dłoni. Układać na środek liścia i zaginać najpierw jedne boki do siebie do środka, potem następne. Trzeba robić to ostrożnie, żeby się nie porwały, natomiast żeby przylegały dosyć mocno do mięsa.

Układać w naczyniu (u mnie duży garnek) jeden obok drugiego. Zalać sosem i dusić ok. 1,5 h na bardzo małym ogniu (!).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...