piątek, 1 lutego 2013

Domowe "Ptasie mleczka"

Przepis oryginalny pochodzi z tej strony. Odrobinę go zmodyfikowałam jeśli chodzi o efekt końcowy ;)


Składniki:
  • 9 białek z dużych jajek 
  • 450 g cukru 
  • 230 ml wody 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1,5 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego/śmietany kremówki 
  • 26 g żelatyny 
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny 
  • aromat waniliowy (kilka kropel) lub ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) 

Do garnuszka wlać wodę oraz wsypać 375 g cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym natychmiast przestać mieszać. Podgrzewać syrop cały czas, aż do osiągnięcia punktu 'hard ball' - czyli syrop w kontakcie z lodowatą wodą - uformuje się w twardą kulkę, której nie będziemy w stanie uformować w palcach - termometr cukierniczy pokaże temperaturę 121-130ºC. Natychmiast zdjąć z palnika. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając 75 g cukru. Jak syrop będzie gotowy wlewać go stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, kremówkę, aromat, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do keksówki. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie wyjąć stężoną masę i pokroić w kostkę. Maczać w w polewie czekoladowej (tabliczka czekolady rozpuszczona z 20 g masła)


Smacznego!

2 komentarze:

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...